Plastic is poep!

Net als iedereen zouden wij bij het horen/zien/lezen van onplezierige informatie het liefst de vingers in de oren te stoppen en heel hard een vrolijk deuntje zingen. Toch vinden wij het onze verantwoordelijkheid ook onwelriekende informatie tot ons te nemen om ons bewustzijn te vergroten en een verschil te maken, hoe klein ook.

Een klein jaar geleden zagen wij de documentaire Bag it! en daar zaten we helemaal niet op te wachten. We waren nog geen half jaar veganist, en eigenlijk vonden we het wel mooi zo voorlopig. We zapten langs de docu, bleven hangen en wisten het allebei: Hier moeten we iets mee.
Sindsdien zijn we constant op zoek naar manieren om ons plasticgebruik te verminderen. Hoe we dat doen, willen we de komende tijd graag met jullie delen. Maar waaróm vinden wij plastic zo ontzettend poep?

Je gezondheid

De redenen om plastic te weren zijn talloos. Waar wij heel erg van schrokken, is de hoeveelheid plastic die we binnenkrijgen door alledaagse producten te gebruiken. Plastic krijgen we namelijk niet alleen binnen doordat het in allerlei producten verwerkt is (waarschijnlijk poets je je tanden met een mengsel van parfum, water en… plastic), maar ook doordat de producten die we gebruiken in plastic verpakt zijn. Deze letterlijke plasticconsumptie heeft allerlei nadelige gevolgen voor de gezondheid en wordt gezien als een grote factor in de toename van onder andere ADHD en autisme.

De gezondheid van de aarde en mede-aardbewoners

Een andere reden om ons plasticgebruik te minimaliseren is natuurlijk het milieu. Als je erover nadenkt, is het volkomen krankzinnig om wegwerpartikelen te maken die niet vergaan, van grondstoffen die 70 miljoen jaar kosten om te ontstaan. In veel delen van de oceaan wordt 40 x meer plastic dan voedsel voor zeedieren gevonden. Dat betekent dat deze dieren per hap voedsel 40 happen plastic binnenkrijgen.

chris_jordan_plastic-filled-stomach_albatross

De illusie van recycling

Veel mensen denken dat het probleem opgelost is als ze hun plastic afval maar netjes scheiden. En hoewel dit natuurlijk beter is dan het zomaar weg te gooien, is recycling niet meer dan een doekje voor het bloeden. Een groot deel van het gescheiden plastic afval wordt namelijk niet gerecycled, maar gedowncycled. Dit betekent dat het niet letterlijk herbruikt wordt, maar dat het wordt verwerkt tot een ander product dat niet meer dan 1 keer gebruikt kan worden. Een hoop plastic wordt zelfs helemaal niet opnieuw gebruikt. Tel daarbij op dat ons plastic afval meestal naar India verscheept wordt – Hallo extra aanslag op het milieu! – waar men het scheidt onder omstandigheden die onze CAO’s bij lange na niet zouden halen.

HY30PLASTIC_1070457f

Oké, en nu?

Gelukkig zijn er een heleboel manieren om plastic te vermijden. Wij proberen er een sport van te maken, en eerlijk is eerlijk: Dat vinden we leuk. Soms vraagt het wat creativiteit, maar meestal krijgen we er een heleboel meer dan alleen een schoon geweten voor terug. Maar daarover later meer!

Advertenties

7 gedachtes over “Plastic is poep!

 1. Nu ik plastic apart kan aanbieden valt pas echt op dat bijna alles in plastic verpakt zit!
  Restafval houd ik eigenlijk niet meer over.

  Tja, dat recyclen van plastic is ook maar een doekje voor het bloeden.
  Kunnen we weer terug gaan in de tijd?

  De 24/7 economie van nu is maar vreemd.
  Een voorraadkast thuis werkte vroeger ook.
  Maar nu zie ik alleen maar fastfood grazende mensen om mij heen.

  Vriendelijke groet,

  Liked by 1 persoon

 2. Ik word altijd heel kriebelig van hoe er met plastic omgegaan word. Om ieder product zit wel plastic en dan word het vaak ook nog in een plastic zakje meegegeven. Als iedereen alleen al zijn eigen tasje meeneemt zou het zo veel schelen! Hebben jullie deze vrouw wel eens gezien, die bijna zonder afval leeft? Heel inspirerend!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s