Eén jaar Vegabond!

Op visite bij Vegabond!

 Vorige maand bestond Vegabond een jaar. Toen wij veganist werden, schoten de vegan tentjes als paddenstoelen uit de grond. Vegabond was al gauw onze favoriet. Niet alleen omdat de winkel vol met gezonde (en ook minder gezonde) lekkernijen staat, en omdat Vegabond behoorlijk duurzaam te werk gaat, maar ook omdat we ons er vanaf het eerste moment thuis gevoeld hebben.Vegabond is leuk! En initiatiefneemster Babet Zevenbergen ook. We blikten samen terug én vooruit. Vegabond: Nog vele jaren!

 Babet was al jaren vegetariër, dol op eten en werkloos. Dus wat doe je dan? Wij zouden ons op de bank zouden volstoppen met vegan junkfood. Babet gelukkig niet. Ze begon research te doen, brainstormde met vrienden, vond een prachtige locatie aan de Leliegracht en opende Vegabond. Met zulke daadkracht zou je zeggen dat Babet een ondernemer in hart en nieren is, maar vroeger leek het haar het einde om de straten professioneel onveilig te maken in een veegwagen.
De droom om straten schoon te vegen, lijkt te duiden op een al jong ingesleten milieubewuste inslag. Toch was Babet niet altijd zo bewust als ze nu is: ‘Ik werd wel opgevoed met het idee dat je zuinig moest zijn op de natuur en lief moest zijn voor dieren. Toen ik ging studeren en op mezelf woonde zorgde ik er al voor dat ik altijd een boodschappentas mee had als ik de deur uit ging. Ook draaide ik nooit een halfvolle wasmachine, lette ik op plasticgebruik en at ik vegetarisch.’

100% Vegan

Inmiddels richt Babet haar leven steeds duurzamer in: ‘Ik realiseerde me op den duur dat een vegetarische levensstijl eigenlijk helemaal niet paste bij de idealen die ik had. Ik was immers zo erg tegen de bio-industrie en milieuvervuiling, dus waarom dan kaas eten die door precies diezelfde industrie geproduceerd wordt? Hoe dat kwam? Ik denk door de mensen die ik door de jaren heen heb leren kennen. Van iedereen leerde ik weer een beetje bij.’ Inmiddels is Vegabond volledig veganistisch, net als Babet zelf.

Hot Topic

Hoewel duurzaamheid de afgelopen jaren een hot topic geworden is, gelooft Babet nog niet in een blijvende culturele omslag. Babet: ‘Soms heb ik het gevoel dat mensen ‘wakker worden’, maar dan blijkt het een soort kortstondige hype te zijn voor bijvoorbeeld bamboe tandenborstels. Die worden denk ik meer verkocht omdat het een hippe gadget is, dan dat mensen echt denken aan het milieu.’
Zelf probeert Babet de winkel zo duurzaam mogelijk te runnen: ‘Wij gebruiken bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal, scheiden ons afval en gebruiken milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Ik vind het belangrijk om dat als bedrijf te doen. Hoewel het een stuk duurder is, is het het voor mij waard omdat je als grootverbruiker zeker verschil maakt als je kiest voor een duurzamere variant. Bovendien geef je zo het goede voorbeeld aan een grote groep klanten en inspireer je ze hopelijk zelf ook tot het maken van meer duurzame keuzes.’

Extreem

 Hoewel het grootste gedeelte van haar omgeving trots is op Babet, heeft ze ook negatieve reacties op haar keuzes gekregen: ‘Ik word nog wel eens als extreem gezien, maar ik denk dat elke veganist die opmerking wel eens te horen krijgt. Gelukkig vinden de meesten het juist interessant en staan ze open voor nieuwe informatie. Veel mensen om me heen zijn dan ook zelf meer plantaardig gaan eten en denken wat meer aan het milieu. Ik vind het wel leuk om te zien hoe gemakkelijk je een positieve invloed kunt hebben op anderen.’

Leuke mensen en nieuwe vrienden

 Een jaar Vegabond heeft Babet veel opgeleverd: ‘Het is me op de meeste vlakken erg meegevallen. Ik vind het een leuk bedrijf geworden, ik heb heel veel geleerd en heel veel leuke mensen ontmoet en vrienden gemaakt.’ Het publiek van Vegabond is volgens Babet heel divers: ‘Buurtbewoners, buitenlandse toeristen, Nederlandse dagjesmensen, noem maar op. Veganisten, omnivoren, mensen met allergieën, arm en rijk, jong en oud. Echt van alles wat. En het leuke is dat ze bij ons binnen vaak gezellig met elkaar in gesprek gaan!’

Zo lekker!

Babet is net als wij gek op eten. Dat blijkt wel wanneer je haar vraagt van welke producten ze zelf maar moeilijk af kan blijven: ‘De verse producten die we zelf maken, de cupcakes van Vegan Sweetheart Bakery en de bonbons van Happy Herbi. Het speltbrood van bakkerij Mama waar we mee werken. De biologische wijnen, waar je gegarandeerd de volgende dag geen hoofdpijn van krijgt. De marshmallows van Dandies, als ik daar een zak van open maak gaat hij met gemak in één dag leeg. Het ijs van Booja Booja dat we net nieuw hebben. Dat is zo ontzettend romig en vol van smaak dat ik het elke dag, de hele dag door kan eten. Hetzelfde geldt voor de lentil chips ‘creamy dill’, die zijn ook zo lekker! Ze gaan gewoon niet vervelen. En…en…en…teveel om op te noemen.’

Iets heel moois

 ‘Het afgelopen jaar is er iets heel moois ontstaan,’ zegt Babet. Maar daar weigert ze de volle eer voor op te strijken: ‘Ik ben wel trots, maar het voelt niet alleen als iets wat ik persoonlijk bereikt heb, maar meer als iets dat uit zichzelf gegroeid is. We werken met allemaal leuke mensen samen en iedereen heeft iets bijgedragen aan de winkel door hun werk en ideeën met ons te delen. Er is iets heel moois ontstaan afgelopen jaar en daar mogen we best trots op zijn, denk ik. Ik word zelf best een beetje warm van binnen als ik me bedenk dat er anderhalf jaar geleden nog helemaal niks was, een lege ruimte en nu is er Vegabond. Niet alleen een winkel, maar iets dat leeft, heel bijzonder.’

Hoe de toekomst er voor haar en Vegabond uitziet, weet Babet niet. Hoewel ze boordevol ideeën zit, hebben de Vegabonders het voorlopig druk genoeg. Toch hoef je niet te schromen de gezichten achter Vegabond aan te spreken als je er bent:‘Kom gezellig naar de winkel, neem wat te drinken en dan kom je er heel snel achter wie die gezichten zijn. Wij zijn gek op praatjes maken!’

AAp

Advertenties

3 gedachtes over “Eén jaar Vegabond!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s