Waarom verantwoorde eieren niet bestaan

Dat de Kerstman en de Paashaas niet bestaan, dat zullen weinigen betwisten. Maar waarom is het voor velen dan zo moeilijk te geloven dat een eitje waar geen leed aan kleeft, bijna niet te vinden is?

Wie ooit een ei onder een kip vandaan gehaald heeft, weet dat dit vaak met een hoop herrie gepaard gaat. Een kip is immers ook maar gewoon een moeder die opkomt voor haar – nog ongeboren – kroost.
En wat dan als een kip haar eieren wel uit mag broeden? De helft van de geboren kuikens is een haantje. In Nederland alleen worden er ieder jaar al 30 miljoen haantjes versnipperd, vergast of verdronken. Bovendien kost het produceren en leggen van een ei zoveel energie, dat een kip in het wild maar zo’n 10 tot 15 eieren per jaar legt. Legkippen zijn zo doorgefokt dat ze bijna iedere dag een ei leggen. Bovendien heeft het doorfokken broze botten, pikkerij en een lage weerstand tot gevolg. Na zo’n anderhalf jaar produceert de kip niet meer genoeg eieren, en wordt ze geslacht. Van nature worden kippen echter zo’n 8 tot 10 jaar oud. Kippen leggen dus niet ‘gewoon’ eieren, die wij ‘zomaar’ tot ons kunnen nemen zonder dat daarmee leed berokkend wordt.

Voor biologisch gehouden kippen, gaat bovenstaande ook op, maar hun leefomstandigheden zijn beter dan die van scharrel- of legbatterijkippen. Veel mensen denken dat scharrelkippen een goed leven hebben, maar in feite heeft de scharrelkip slechts 2 A4’tjes de ruimte om te ‘scharrelen’, komt zij nooit buiten en is er veel pikkerij onder de kippen waardoor velen grotendeels kaal zijn.
Biologisch gehouden kippen worden bovendien niet minder dieronvriendelijk geslacht dan andere kippen. De kippen worden met de hand gevangen, waarbij regelmatig vleugels en poten breken. Hierna worden de kippen vaak op transport naar het buitenland gezet. Het behoeft waarschijnlijk geen nadere toelichting dat met het comfort van een te slachten kip tijdens zo’n enkeltje dood geen rekening wordt gehouden.

Achter eieren gaat, kortom, een hoop leed schuil. En daarbij komt dat het eigenlijk ook niet bepaald een smakelijk idee is om het menstruatievlees van een andere soort te nuttigen. Maar gelukkig zijn er een hoop alternatieven. Zo is er de eivervanger ‘No Egg’ die je in bijvoorbeeld gebak kunt gebruiken (staat in de natuurvoedingswinkels vaak bij de glutenvrije producten). De smaak van een hardgekookt eitje is griezelig eng te vergelijken met de smaak van zwart zout, en een rondje Google biedt je een keur aan ei-vrije recepten en tips voor het vervangen van ei.

Lopende-band

Advertenties

Een gedachte over “Waarom verantwoorde eieren niet bestaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s