Nederland wordt groen – Wij ook… van ergernis

Twitter_omslag_met_foto_1_carousel_missed-1431349116

Wij leven heel extreem. Het is afzien. Dagelijks kampen we met ontberingen.

Zo ervoeren wij dat tot gisterenavond eigenlijk helemaal niet, maar na het zien van ‘Nederland wordt groen’ weten we wel beter. In eerste instantie vonden we het natuurlijk alleen maar leuk dat de NPO aandacht besteedt aan groener leven. En toch zaten we een uur later een tikkeltje gedesillusioneerd naast elkaar op de bank.

‘Duurzaamheid is een onderwerp dat ons al lange tijd bezighoudt’, begint Hilbrand. ‘Maar wat ons ook bezighoudt, is de moeite die het kost om echt je gedrag aan te passen. Doe die kraan even uit als je je tanden poetst! Hoezo zit de oplader nog in het stopcontact? Neem jij voor dat kleine stukje de auto?’

De levensstijl van de kandidaten was écht om te huilen en de presentatoren lieten niet na telkens voor de kijker te benadrukken dat het thuis heus allemaal zo extreem niet hoeft. De meest basale aanpassingen werden gepresenteerd als Groot Afzien en dat viel ons nogal tegen. De paradox tussen streven van comfort en daarmee de leefomgeving van je kinderen verwoesten, werd eigenlijk helemaal niet aangekaart en de BN’ers leken hun egocentrische manieren van doen vooral vermakelijk te vinden.

Maar laten we niet alleen maar azijn pissen. Het blijft natuurlijk goed dat er aandacht voor het onderwerp is, en de app die voor het programma werd ontwikkeld helpt een hoop huishoudens wellicht iets minder destructief te leven.

Nederland wordt groen. Laten we het hopen. Voorlopig zien wij vooral groen van ergernis. De uitzending terugkijken kan hier.

Advertenties

7 gedachtes over “Nederland wordt groen – Wij ook… van ergernis

 1. Ik heb dit ook gekeken. Bij een gezin waren er volgens mij 200 lampen in huis? Ze hadden ook 9 tv’s als ik het goed heb. Ik wist echt niet wat ik zag. Bij sommige gezinnen stonden er meerdere autos! En dan heb ik het niet over twee autos maar bij de een zag ik volgens mij een stuk of 4-5? Tuurlijk sommige leven niet duurzaam en dat is ok, ieder zijn ding, maar ik vind het ook harstikke materialistisch om zoveel spul te hebben! Wat je zegt, met de fiets gaan leek voor hun zoooo een opgave of een week geen vlees eten. Toen de vader van het gezin zei: “Een HELE week GEEN vlees?” Dacht ik bij mezelf het is maar een week! Wees blij dat het geen maand is..

  Maarja ik praat teveel. Zoals je ziet heb ik ook veel te vertellen over dit programma!

  Liked by 1 persoon

 2. Wij hebben het ook gekeken, wat een verwende nesten ook zeg die kinderen, zo worden onze kinderen later echt niet! En dat gezeur over een week geen vlees eten; je gaat niet dood als je een weekje zonder vlees zit!! Pfff.
  De meeste mensen boeit het allemaal helaas niks, maar inderdaad, hopelijk door de app dan wel, maar ja ik weet niet, het was vaag. 😦

  Liked by 1 persoon

 3. Ik had dit ook! Goed dat er meer aandacht komt voor duurzaamheid, maar het werd wel negatief afgeschilderd. “Zo extreem hoeven jullie t thuis niet te doen.”
  Ik vond de aanpassingen echt niet zo extreem. Maar goed, ik ben ook niet in 1 week ineens super groen geworden, dat kostte heel erg veel tijd. Dus hopelijk is er een proces in gang gezet en komt er na dit programma meer verbeterin.

  Liked by 1 persoon

  1. Tuurlijk gaat dat steeds een stapje verder, maar om nou te doen alsof het heel extreem is om je water te herbruiken…. En de manier waarop er gedaan werd alsof het wel HEEL zielig was om zo te leven… Dan vraag ik me echt af of die mensen wel enig benul hebben van hoe mensen elders op de wereld leven.

   Liked by 1 persoon

   1. Jammer idd, dat het beeld er nog steeds is dat milieubewuste mensen meteen heel extreem zijn. Mensen die zich niet met het milieu bezig willen houden hebben gewoon oogkleppen op. Het valt niet te ontkennen dat we de aarde heel erg aan het verpesten zijn en daar moeten we echt iets aan doen. Milieuvriendelijk(er) leven is geen bijzondere prestatie, het is noodzakelijk! Het is eigenlijk juist heel extreem dat we zo vreselijk om gaan met onze aarde.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s