Veganisme – Alleen maar fruit dat van de boom gevallen is?

Veganistisch leven is voor ons zelf inmiddels zo vanzelfsprekend, dat we soms vergeten dat dat niet voor iedereen zo gewoon is. De laatste tijd kregen we weer regelmatig vragen die ons daar weer even van bewust maakten en dus lijkt dit ons een goed moment om een beetje te vertellen over het hoe en wat.

DSC_2247

Wat?

Ah, dus je eet alleen maar fruit dat uit zichzelf van de boom is gevallen!

Euh, nee. Met zielig fruit heeft veganisme niets te maken. Dat wij veganistisch leven, betekent alleen dat wij geen dieren gebruiken als dat niet van heel groot belang is. Als een van ons erg ziek wordt en er zijn alleen medicijnen te krijgen die wel op dieren getest worden, dan zullen wij die bijvoorbeeld wel slikken. Er zijn ook veganisten die ervoor kiezen ook dat niet te doen.

Waarom?

De reden dat wij veganist zijn geworden,  is dat we uit morele overwegingen allebei al vegetariër waren. Als je dat morele denken consequent doorzet, is het moreel niet te verantwoorden om bijvoorbeeld wel melk te drinken. Bij de productie van een glas melk komt namelijk minstens zo veel leed kijken, als bij de productie van een stukje vlees. Als je hier meer over wilt weten, zou je dit college eens kunnen kijken. Ook de documentaire Cowspiracy is een aanrader. En als je echt stalen emoties hebt, zou je je aan Earthlings kunnen wagen (maar dan waarschuwen we je wel: nachtmerries gegarandeerd).

Hoewel we veganist werden om leed te besparen, is het milieu-aspect voor ons ook een steeds grotere rol gaan spelen. Wist je bijvoorbeeld dat een veganist alleen al 4000 liter water bespaart? En dan hebben we het nog niet eens over het transport, de CO2-uitstoot en alle soja en graan die er voor de veehouderij verbouwd moet worden.

Vegan-Means-I´m-Trying-To-Suck-Less-T-ShirtsVeel mensen hebben een vertekend beeld van veganisten. We zijn niet allemaal boze, verbitterde types die zich niet wassen en die niet-veganisten allerlei nare dingen toewensen. Integendeel. Veganist zijn, staat gelijk aan het nastreven van een wereld zonder leed. Eigenlijk dus juist een heel positief uitgangspunt.

Maar is dat dan niet heel moeilijk?

Ja. Veganist zijn, kan heel moeilijk zijn. En dat is niet omdat we niets lekkers meer kunnen eten. Sinds wij veganistisch leven, eten we namelijk veel gevarieerder en veel lekkerder dan voorheen. Je bent gedwongen je horizon te verruimen, en dat brengt een heleboel lekkers met zich mee. Dat je er per definitie heel slank van wordt, is dus niet waar. Dat kan natuurlijk wel, maar als je van lekker eten houdt, kun je je lol tegenwoordig op als veganist.

De reden dat veganist zijn soms heel moeilijk is, is omdat je een zenuw openlegt. Je kiest ervoor om met open ogen in een bak informatie te duiken, waar je heel verdrietig van kunt worden. En als je eenmaal echt eerlijk tot je hebt laten doordringen hoeveel leed er op de wereld is, dan zet je dat niet meer zomaar van je af.
Dat maakt het moeilijk om te zien hoeveel voedsel er verspild wordt, en hoe gedachteloos veel mensen van alles zomaar naar binnen stoppen.

Tot slot

Met deze blog hebben we jullie iets meer informatie willen geven over onze beweegredenen om veganist te zijn. Vaak voelen mensen de drang om hun eigen keuzes naar ons te verantwoorden wanneer ze horen over onze levensstijl. Dat is niet nodig. De enige tegenover wie je je hoeft te kunnen verantwoorden, ben jezelf.

vs

Advertenties

16 gedachtes over “Veganisme – Alleen maar fruit dat van de boom gevallen is?

 1. Ik heb grote bewondering voor veganisten. Ik ben er zelf nog niet aan toe, maar wie weet op een dag.. Ik neem kleine stapjes op weg naar steeds dier- en milieuvriendelijker leven. Hartstikke goed dat jullie zo ver zijn, inspirerend!!

  Like

  1. Bij ons is het ook in stappen gegaan, en dat is voor veel mensen zo. Wij leven ook nog niet volledig zoals we ‘eigenlijk’ vinden dat we zouden moeten. Maar we maken wel steeds weer kleine aanpassingen en leren telkens weer bij :).

   Liked by 1 persoon

 2. Mooi verhaal 🙂 Ik probeer ook steeds beetje bij beetje bewuster te gaan leven. Ik merk dat mensen het soms al gek vinden dat ik geen vlees eet, laat staan als je helemaal geen dierlijke producten zou eten. Mijn vriend is een echte vleeseter, maar hij eet wel veel minder vlees dan dat hij voorheen deed. Ik laat hem soms ook plaatjes zien van de vegan sidekick haha!

  Liked by 1 persoon

  1. Niemand gaat in een keer van 0 naar 100 natuurlijk. Op zich merk ik wel dat ik steeds minder rare reacties krijg en vaak juist positieve. Maar vaak blijkt dus ook dat mensen echt nog niet weten wat het nou precies inhoudt.

   Like

   1. Ja dat klopt. Ik denk ook dat mensen zich dan misschien aangesproken voelen op hun eigen eetgedrag, terwijl dat helemaal niet de bedoeling is van een vegan.

    Like

  1. Nee, we hebben ons daar wel een keer aangemeld, maar er mislukte steeds iets en sindsdien hebben we het een beetje links laten liggen. Gaan we binnenkort achteraan. We zijn wel ook te volgen via Facebook :).

   Like

   1. Bij mij lukte het eerst ook niet. Volgens mij moet je in 1 van je blogs (er staat een uitleg op bloglovin) een code zetten en daarna kan bloglovin jouw blog wel vinden en kun je hem toevoegen. Ik volg je nu op fb 😉

    Like

 3. Wij vinden veganist zijn vooral moeilijk als andere mensen ons uitnodigen om bij ze te eten, sommige mensen maken wel graag een uitzondering voor je maar andere vinden je al gauw een zeurpiet.

  Like

   1. Ja dat is fijn! Bij ons doen sommige mensen ook niet moeilijk maar je hebt er wel mensjes bij. Wij zeggen al snel, we eten wel thuis, omdat het ook een beetje voelt alsof je tot last bent ofzo..

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s