Grote schoonmaak! – The Ocean Cleanup

Toen ik zestien was, communiceerde ik tijdens de biologieles vaak als potvis met mijn vrienden. We konden de les er grandioos mee verstoren, zonder dat de docent kon zien wie op dat moment zijn beste sonarzang tentoonspreidde. Tot zover mijn maritieme interesse indertijd.

Zelf vind ik nog steeds dat wij best innovatief puberden (had ik al verteld dat we ook een poliependans en -lied hadden waarmee we zo nu en dan de les overnamen?). Maar ik zie ook wel in dat mijn 16-jarige Ik wat bleekjes afsteekt naast de Nederlandse Boyan Slat. Waar mijn leven naast mijn schoolcarrière niet verder reikte dan geroddel op MSN, bedacht Slat een manier om de oceanen schoon te krijgen*.

0610_ocean_cleanup_inline_03_630

Over het probleem van plastic in de oceanen hebben we het al eerder gehad, maar over deze mogelijke oplossing nog niet. Heel simpel gezegd, wil Slat niet zelf achter het plastic aangaan, maar het plastic kanaliseren door de natuurlijke stroming van het water zijn werk te laten doen. In 2016 zal het eerste systeem worden gebruikt. Hoe dat systeem werkt, kan hij overigens zelf prima uitleggen:

Het verhaal klinkt aannemelijk, maar er is ook de nodige kritiek op het idee gekomen. Op de website van The Ocean Cleanup verwerpt Slat de tegenargumenten. Hij gelooft er in ieder geval in, en ik wil er op z’n minst heel graag in geloven. In de tussentijd blijven wij zoeken naar manieren om plastic te vermijden opdat de netten van Slat in de toekomst zelf ook uit het water gevist kunnen worden.

* Wel dient te worden opgemerkt dat MSN al helemaal niet meer hip was in de tijd van Boyan Slat (geboren in 1994). Dus eigenlijk vormen hij en ik helemaal geen eerlijk vergelijkingsmateriaal.

Advertenties

2 gedachtes over “Grote schoonmaak! – The Ocean Cleanup

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s