Meer over leer!

Vandaag een blogje over leer. Want niet alleen voor ons voedsel worden dieren misbruikt. Veel mensen denken dat leer een restproduct van de vleesindustrie is, en dat er dus geen dieren voor worden gedood. Als dat al zo was, zou je je evengoed kunnen afvragen of je leer zou moeten kopen. Leer is namelijk een behoorlijke inkomstenbron voor de vleesindustrie. Leer verzorgt namelijk ongeveer 10% van de winst die op een koe gemaakt wordt. Door leer te kopen, pomp je dus automatisch geld in een industrie waar je – neem ik maar even aan – niet achter staat. En dat is in het gunstigste geval.
Het leer dat van koeien komt die toch al geslacht zouden worden voor het vlees, is namelijk lang niet toereikend om de huidige markt mee te voorzien. Kortom: Er worden een heleboel koeien (en geiten, slangen, krokodillen, honden, kangoeroes etc.) puur om het leer gehouden en geslacht. Dat veroorzaakt niet alleen een heleboel leed, maar heeft natuurlijk ook een enorme impact op het milieu.

Tot zo ver dus de bubbel ‘leer is geen product van geweld’. Sorry.

Maar gelukkig zijn er alternatieven. Kurk is bijvoorbeeld een heel mooi en milieuvriendelijk product. Kurkbomen produceren namelijk veel zuurstof en absorberen CO2. En wanneer de bast geoogst wordt, doet hij dat nog eens 3-5 keer zoveel.

520003300_1_b     img_0385_custom_

Maar ook fruit lijkt een alternatief te worden. Studenten aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam hebben namelijk een fruitleren tas ontworpen. Ze gebruiken het fruit dat op bijvoorbeeld markten zou worden weggegooid aan het einde van de dag, en hebben hier een alternatief voor leer mee geproduceerd. Dit fruit wordt vaak illegaal gedumpt omdat het standhouders geld kost om het legaal te lozen.
Samen met bedrijven willen ze het materiaal verder gaan verfijnen en nieuwe producten te ontwerpen. Zo hopen ze voedselverspilling tegen te gaan en aan te tonen dat er ook voor dit probleem een oplossing is.

91d4ea_7d595536cd4b41fa9e6874e1bf5bcfd1.jpg_srz_p_902_602_75_22_0.50_1.20_0

Meer over fruitleer lees je hier en de kurken schoen is van nae. De kurken tas vind je hier!

Advertenties

4 gedachtes over “Meer over leer!

 1. Wow vooral dat fruitleer klinkt erg gaaf! Schoenen van kurk zou ik niet zo snel dragen, maar de tas ziet er echt awesome uit 😊 bij WAAR verkopen ze volgens mij ook tassen/armbanden/etc. van kurk volgens mij?

  Like

  1. Hoi Harmke,

   Ik heb zelf de kurken schoenen toevallig, en ze bevallen hier erg goed! Heel licht, waterdicht en mooi gemaakt!

   Armbanden heb ik inderdaad ook wel eens bij WAAR gezien. Sowieso heel mooie spullen hebben ze daar!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s