Het leed dat wol heet…

Herinneren jullie je de uitzending van Radar over angorawol nog? Heel Nederland was hoogst verontwaardigd en er werden acties gestart om angorawol te verbannen uit de schappen van grote winkelketens. Hartstikke mooi.
De gemiddelde Nederlandse consument is zich er echter niet van bewust dat er achter die wollen trui die in deze koude dagen uitkomst biedt, ook een hoop leed schuilgaat. En dat vinden wij niet eerlijk.

lamb

Na de uitzending van Radar zien veel mensen bij het woord ‘angorawol’ vooral heel hard schreeuwende konijnen voor zich. Bij schapenwol wordt ten onrechte meestal gedacht aan de schaapjes die we door de wei zien dartelen en die in de zomer van hun jas ontdaan worden, omdat die dan te warm is. Helaas is de waarheid minder idyllisch.

Bio-industrie

In Nederland wordt vrijwel geen wol geproduceerd. De meeste wol komt uit Australië, waar de schapen ‘gewoon’ onderdeel uitmaken van de bio-industrie. De schapen worden zo gefokt dat ze een onnatuurlijke hoeveelheid dikke wol ‘produceren’. Veel schapen sterven daardoor al aan oververhitting. Daarnaast blijven vocht en urine in deze wol hangen, waar weer vliegen op af komen. De vliegen leggen eitjes waar maden uitkomen, die regelmatig een schaap levend opeten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en dus snijden veel boeren – zonder verdoving, want die kost geld – grote lappen vlees uit het nog levende schaap. Het idee is dat de huid daardoor strakker komt te staan, waardoor urine en vocht zich niet meer kunnen ophopen. Mooi. Geen maden meer.

Transport

Als de schapen hun nut hebben bewezen, worden ze naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika verscheept. In het gunstigste geval duurt dit enkeltje slachthuis een aantal dagen, maar vaak neemt de trip ook enkele weken in beslag. Veel schapen hoeven bij aankomst niet meer te worden geslacht, want een deel van de schapen verhongert of wordt vertrapt tijdens de overtocht.

An incident in which 20,000 sheep were stranded at sea for more than 40 days after their ship was refused port in Bahrain showed how helpless the Australian government is once these animals leave its shores. When the sheep were finally unloaded in Pakistan, thousands of them were reportedly killed by being beaten, stabbed, and even buried alive, despite protests from the Australian government. – Peta

Alternatieven

Gelukkig zijn er meer manieren om warm de winter door te komen. Er zijn genoeg warme katoenen truien en je kleden in laagjes helpt al een heleboel. Als je het in huis koud hebt, doet een hete kruik wonderen. En wij kunnen het weten, want wij hebben onszelf uitgedaagd om de verwarming voorlopig uit te laten. Ik zit wolkjes te blazen achter mijn computer, maar koud heb ik het niet!

Advertenties

3 gedachtes over “Het leed dat wol heet…

  1. Ha. Misschien wel het laatste duwtje dat ik nodig had om volledig wol-vrij te gaan (ik kocht in België al lang geen wol meer, maar heb net een paar maanden in Nepal gewoond en daar wel weer een paar dingen gekocht; omdat ik er dan vanuit ga dat de bio-industrie in zo’n land nog niet bestaat – zand in eigen ogen waarschijnlijk). Net jullie blog ontdekt, ik blijf hangen, al is het maar voor de met voorsprong leukste naam uit blogland!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s