Ook onze kersverse nationale vogel lijdt onder de veeteelt…

Misschien had je nog niet echt door dat we iets misten, maar waar een heleboel landen al een nationale vogel hadden, moesten wij het tot voor kort zonder doen. Vroege vogels organiseerde de verkiezing ervan in samenwerking met de vogelbescherming. En wij mochten allemaal stemmen.

horizont-begradigt

En afgelopen week was het dan zover. Wij Nederlanders bleken ons het meest te identificeren met de Grutto. Dat is niet zo gek, want de grutto is een echte poldervogel die het bij ons prima naar zijn zin heeft. Binnen de Amsterdamse stadsgrenzen broeden meer grutto’s dan in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk bij elkaar. Waarschijnlijk op een plek waar wij nooit komen, want we hebben er hier in de omgeving nog nooit een gespot.

Hartstikke leuk natuurlijk, maar nu we een nationale vogel hebben, moeten we hem zien te houden ook. Het gaat namelijk helemaal niet zo goed met de grutto en dat komt door de veeteelt. Dit jaar ging maar liefst 90% van de kuikens dood. Grutto’s leven namelijk voornamelijk van de insecten uit weilanden. Weilanden zoals ze oorspronkelijk bedoeld waren. Met bloemen erin en zo.Want daar komen insecten op af. Maar boeren willen ‘melk produceren’ (huh? Doet een koe dat niet alleen?) en daar is gras voor nodig.
Boeren halen daarom van alles uit de kast om ervoor te zorgen dat de concentratie gras per vierkante meter zo groot mogelijk is en dat zorgt ervoor dat er eigenlijk niets anders dan gras meer kan leven.
Bovendien kan de grutto zich in bloemrijke weiden goed verstoppen voor roofvogels. Ook dat gaat dus niet meer.

Goed, wat kunnen we daaraan doen? Het antwoord is heel simpel. De veehouderij is achterhaald en compleet uit de hand gelopen. Word veganist. Voor de mensen, de planeet en de dieren. Waaronder de grutto.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s