Welkom grutto’s!

De grutto is onze nationale vogel! Maar dat wisten jullie natuurlijk al lang, want wij schreven er al eerder een stukje over. Afgelopen weekend werden de grutto’s weer welkom geheten in Nederland. Door het hele land werden door de Vogelbescherming activiteiten georganiseerd om er zeker van te zijn dat onze nationale helden zich na een winter in warmere contreien weer welkom voelden in onze weiden.

Wij stopten oma en mijn moeder in ons rammelende Pandaatje van honderd jaar en vertrokken zondag aan het begin van de avond naar Heeg. Oma heeft het nog steeds over het fantastische bootje waarmee we naar een eiland gevaren werden. Het eiland is van Staatsbosbeheer en wordt beschermd. Normaal gesproken is het niet toegankelijk, maar voor de gelegenheid mochten we met beschermheer Bert Zeilstra mee om grutto’s te tellen tot het donker werd.
Het was best koud, maar wat hebben we een goede avond gehad. Verstoken van verkeer en drukte, stonden we met een handjevol mensen, een paar verrekijkers en een telescoop aan de waterkant terwijl de hazen in het land achter ons vrolijk rond dartelden.
Uiteraard hebben we de grutto’s een warm welkom geheten, maar we waren ook blij de tureluurs, wulpen, graspieper, witte kwikstaart, meerkosten, wilde eenden, aalscholvers en spreeuwen even gedag te mogen zeggen.
Heel bijzonder om zo’n avond op een doodstil eiland door te brengen en even alleen maar met de vogels bezig te zijn. En toen het echt donker werd, en het tijd was om het bootje weer in te schommelen en huiswaarts te keren, kon een velduil met lef het niet laten nog even op het hek naast ons neer te strijken om ons een paar seconden recht aan te kijken. Magisch!

Hallo grutto. We hopen dat je het net zo leuk vond als wij. Dat je maar vele kleine gruttootjes in Heeg mag grootbrengen.

12899899_1585687761755775_1250120801_n

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s