Is it a boy? Is it a girl? It’s Mik.

‘En als je nou gewoon je haar een beetje anders doet?’ Opperde hij. Na een lange periode van twijfelen zit Mik eindelijk bij de huisarts. Een grote stap over een hoge drempel. Mik heeft hem al eerder gebeld om een afspraak. Al haar moed had ze bij elkaar gesprokkeld, als een bos hout waar ze een goed fikkie mee zou kunnen stoken. Niet nadenken, gewoon bellen. Ze had precies bedacht wat ze zou zeggen, of haar stem daar nu bij trilde of niet.

‘Zit je te fietsen of zo, ik hoor van alles,’ mopperde de huisarts toen. Mik liep buiten. Misschien niet ideaal, maar als het moment waarop je durf de twijfel overstijgt daar is, moet je het grijpen. Mik hing op. Haar houtjes had ze met moeite bij elkaar weten te houden, en hij had ze met één klap uit haar handen geslagen.

Hij begreep het wel, zei hij. Ze was ook wel ‘een beetje een tomboy’. Hij begreep er duidelijk niets van. Mik is agender, of genderloos. Ze voelt zich man noch vrouw. En dat is moeilijk. Een groot ongemak met het eigen lijf, de zoektocht naar wie je dan echt bent en een wereld vol onbegrip, getuige ook de reactie van deze dokter, maken haar leven – ondanks alle geluk – soms best lastig.

Voor nu wilde ze alleen een doorverwijzing naar de genderpoli om psychische bijstand van een gespecialiseerd team te krijgen en om haar definitieve naamsverandering te vergemakkelijken. De dokter wilde ook wat: zijn gal en vooroordelen over genderdysforie en transformaties spuwen. Mik legde uit dat ze voorlopig helemaal geen transformatie wil. Het lichaam waarbij zij zich op haar gemak zou noemen, bestaat niet. Na een uitgebreid relaas over de onzin van ‘aangeplakte penissen die er niet uitzien’ haalde hij zijn telefoon uit zijn zak. ‘Ken je die Caitlyn Jenner?’ Hij begon driftig te googlen. ‘Kijk,’ zei hij terwijl hij Mik het scherm onder de neus duwde. ‘Dit was hij. Dan snap je toch niet waarom zo iemand dat wil? En hij blijft toch een hoekige kop hebben.’

Mik kwam verslagen thuis. We hadden een lang gesprek, over alles waar we samen als non-conformistisch stel tegenaan lopen. We besloten dat we daar iets mee willen. Niet alleen om meer begrip te creëren bij de mensen die het ons in het dagelijks leven soms lastig maken, maar juist ook voor degenen die op zoek zijn naar hun eigen antwoorden. Ons blog gaat over ons en over de dingen die wij belangrijk vinden. Daarom willen wij dit proces graag met jullie delen.

– Bij gebrek aan een echt passend alternatief gebruik ik nu nog vrouwelijke voornaamwoorden –

13567021_1646871955637355_4918410413859247860_n

Advertenties

5 gedachtes over “Is it a boy? Is it a girl? It’s Mik.

  1. Haiiii, Tof dat jullie je verhaal/proces samen delen. Zelf ben ik ook onderdeel van de LGBTQIA Community. En ik denk dat ik me vandaag/nu identificeer met Q= Queer (en bij sommige vertalingen Questioning). Ik kom net uit New York en daar is de community op sommige plekken heel erg aanwezig en heb ik me ook echt proberen te verdiepen in deze (+POC People of Color) Community. Ik heb zelf niet per se een definitie nodig, maar weet dat het fijn is om ergens bij te horen. Ik voel me vaak ook agender, maar voel me ook heel fijn in mijn jongens achtige energie. Hoewel ik er vaker als vrouw uitzien, wordt ik ook als meneer gezien. Ik heb vaak kinderen om mij heen en die vragen mij bijna altijd “bent u een jongen of een meisje”. Ik reageerde vroer met ik ben een jongensachtig meisje en sinds een jaar met. Ik ben wie ik wil zijn en hoe ik mij vandaag voel. En dat kan jij ook!!! En geloof me. Ze hebben het er even over en ze snappen het vaak ook.

    Ik heb verder dit lichaam geaccepteerd, omdat ik weet dat ik niet mijn lichaam ben. Ik wilde altijd een jongen zijn, maar wil niet (voor mijn gevoel) “onvolmaakt” zijn.

    En ja, ik weet het verder ook niet. Maar ik verander elke dag en geniet !

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s