Vegan braai

Een poosje geleden verraste Mik mij met een veganistische ‘bring and braai’. Ze had een stapeltje leuke mensen uitgenodigd die allemaal iets lekkers meenamen. Superleuk en voor niemand al te kostbaar. Hoewel het weer zich een tikkeltje bipolair gedraagt, vallen de mussen hier vandaag weer van het dak. Een mooie dag om de barbecue weer tevoorschijn te halen. Wij hebben nog een paar goede vegan tips voor jou en de fijne mensen om je heen:

Geroosterde bataat met chilisaus en aiolimayonaise

Zo eenvoudig, en zo ontzettend lekker:

 • Kook de bataat
 • Snijd de gekookte bataat in plakken van ongeveer 1 centimeter dik
 • Bestrijk één kant van de plakken in met chilisaus (die kun je natuurlijk ook zelf maken, als je voor kant-en-klaar gaat, is het wel even ingrediënten checken)
 • Leg de plakken met de chilikant op de barbecue tot ze een beetje gegrild zijn
 • Besmeer de andere kant van de plakken in met chilisaus
 • Draai de plakken om en gril nog even

Serveren met aiolimayonaise is een heel goed idee. Maar echt. Je wordt er gelukkig van. Wij gebruikten de aiolimayonaise van Geo Organics (te koop bij Vegabond in Amsterdam). Je kunt gewone mayonaise ook gemakkelijk upgraden tot aiolivariant met bijvoorbeeld dit recept.

En om het gemakkelijk te maken, hier wat suggesties voor veganistische mayo’s.

Steak van watermeloen

 • Snijd de watermeloen in plakken van ongeveer vijf centimeter dik. De schil kun je gewoon laten zitten, maar het eet lekkerder als je het gros van de pitten vooraf even verwijdert. Smeer de watermeloen in met een beetje olijfolie met daarin rozemarijn, zout en peper naar smaak. Je ‘steak’ is nu klaar voor de braai. Je grilt hem aan beide kanten ongeveer 5 minuten, tot hij een beetje uitgedroogd is en een vlezige structuur heeft.

Mais

 • Een klassieker. Kook de mais eerst gaar. Besmeer de kolven met olijfolie en gril ze ongeveer tien minuten. Het is handig om vooraf een prikker in de achterkant te steken, dan kun je de kolven makkelijk draaien. Je kunt de mais natuurlijk gewoon zo eten, maar je kunt er ook nog een beetje boter (vegan margarine is overal te koop), peper en zout op doen.

Gegrilde avocado met limoen

 • Avocado is altijd goed; dus ook op de barbecue! Snijd de avocado’s door midden en verwijder de pit. Besmeer de avocado met een beetje olijfolie (alweer ja!) en druppel er wat limoensap op. Je grilt de avocado tot er lichte streepjes van de barbecue op te zien zijn. Natuurlijk kun je er dan ook nog wat zout en peper overheen strooien.

Spiesjes met ‘kip’ en groenten

 • Kipspiesjes mogen natuurlijk eigenlijk niet missen bij een barbecue. Gelukkig heeft de Vegetarische Slager heel lekker ‘kipstuckjes’ die zich goed lenen voor een avontuur op de barbecue.
  Kies een aantal groenten die je lekker vindt om te grillen en snijd hier stukken van ongeveer 3 centimeter van. Wij gebruikten paprika, ui, courgette en champignons. Rijg de groente met de kipstuckjes aan een stokje en besmeer ze met wat olie met rozemarijn, Italiaanse kruiden en zeezout. Leg de stokjes 5 tot 10 minuten op de barbecue tot de stukjes gaar zijn.

Natuurlijk zijn er ook talloze veganistische vleesvervangers te koop en een rondje google helpt je aan oneindig veel recepten voor lekkere sausjes en smeerseltjes voor bij het brood. Dus… Waar wacht je nog op? Ga je matties bellen!

Advertenties

Een gedachte over “Vegan braai

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s