LGBTQ op de buis

Han Lips beschreef het naar mijn idee wat ongelukkig in zijn recensie voor Het Parool: ‘Transgenders zijn de hipsters van 2016. Overal duiken ze op.’

Het is wat oneerbiedig gesteld, en bovendien niet waar. Transgenders zijn er altijd geweest en ze duiken niet op alsof het een lollige trend is. Transgenders laten niet met evenveel gemak hun geslacht veranderen als hipsters een baard laten staan. Maar ze zijn wél meer in de media. En dat is maar goed ook. Want hoewel de emancipatie van homoseksuelen echt nog lang geen feit is (nee, zelfs van vrouwen nog niet), hebben de transgenders een nog veel langere weg te gaan.
De juiste media-aandacht is volgens ons dan ook een stap in de goede richting om de zichtbaarheid van – en hopelijk daarmee het begrip voor – transgenders te vergroten.

Zoals jullie weten, verdiepen wij ons ook in dit onderwerp. Dat is voor een deel gewoon interesse in onze medemens, maar we proberen daarmee natuurlijk ook zelf antwoorden op onze vragen te vinden. Daarbij komen we ook dingen tegen die we graag met jullie delen. Zo nu en dan zullen we daarom wat kijktips geven van films, series, documentaires en boeken die wij de moeite waard vinden. Bij dezen:

Love me gender

‘Love me gender’ is een nieuw programma van de EO waarin vijf transgenders samen op zoek gaan naar de liefde. Want zelfacceptatie is maar een klein deel van het probleem waar transgenders tegenaan lopen.

‘Love me gender’ wordt op dinsdagen om 20.30 uur uitgezonden en kun je hier terugkijken.

The maske you live in

De Westerse maatschappij dringt mannelijkheid op aan jongens. Hoe dat gebeurt en welke negatieve gevolgen dit heeft voor de samenleving, wordt in ‘The mask you live in’ inzichtelijk gemaakt. Ondanks de soms wel erg Amerikaanse toon een interessante documentaire.

‘The mask you live’ is te zien op Netflix. 

Tomboy

Tomboy is een Franse speelfilm over de jonge Laure die na een verhuizing besluit door het leven te gaan als Michaël. Een ontroerende film die op luchtige wijze inzichtelijk maakt waar jonge transgenders tegenaan lopen.

Om Tomboy te zien moet je óf de DVD kopen, óf het internet een poosje afschuimen. 

Je kunt ons ook volgen op Facebook, Twitter en op Instagram (@deveganosaurus) <3!

 

Advertenties

2 gedachtes over “LGBTQ op de buis

  1. Ik begrijp dat mensen zich anders voelen dan het lichaam waarin ze (moeten) leven. Ik begrijp ook dat ze daar enorm ongelukkig kunnen om zijn, zo ongelukkig dat ze een ander lichaam willen en daarvoor pijn noch moeite sparen. Na alle moeite, pijn en operaties die, laten we eerlijk zijn, veel geld kosten wordt een man een vrouw of omgekeerd. Ik ken niets over de problematiek en ik wil niet kwetsend zijn maar na alle doorstane problemen krijgen die mensen een nieuwe “buitenkant” ik bedoel daarmee dat – ik spreek nu even vanuit mannelijk standpunt – een man er als een vrouw uitziet maar eigenlijk geen vrouw is: ze zal nooit kinderen krijgen bijvoorbeeld, ik vraag mij zelfs af of zij ooit als een vrouw van intimiteit kan genieten omdat zij – en nogmaals: ik wijs niemand met de vinger en ik heb begrip voor de gevoelens van transgenders – niet echt vrouwelijke geslachtsorganen hebben. Ik stel mij dan de vraag of transgenders uiteindelijk niet blij zijn met iets wat niet echt is, met fake – als ik het zo mag uitdrukken. Nogmaals, ik ken er niets van en weet ook niet de diepe gevoelens van transgenders, ik stel mij die vragen om beter te leren kennen. Een dikke sorry als ik iemand heb gekwetst…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s