Op de pot..

Dat je plastic tasjes liever links laat liggen en geen Hummer voor de deur hebt staan, spreekt voor zich. Waarschijnlijk scheid je zelfs je afval en doe je tijdens het tandenpoetsen de kraan netjes dicht. De voor de hand liggende manieren om het milieu een beetje te ontlasten, kennen we allemaal wel. Maar juist in de alledaagse handelingen waarover we meestal niet nadenken, is nog veel winst te behalen. Zo ook op… het toilet!

Toiletpapier

Wereldwijd spoelen we dagelijks 27.000 bomen per dag door de plee in de vorm van toiletpapier. Het gros daarvan is bovendien gebleekt. Dat kan anders. Eerder schreven we al over onze rollen van gerecycled papier dat bovendien niet in plastic verpakt is. Wij zijn hier nog steeds heel tevreden over, en het is heerlijk om zo’n oneindige voorraad in huis te hebben. Wie nog een stapje verder wil gaan, kan ook kiezen voor wasbaar toiletpapier.

In Friesland is overigens onlangs een fietspad van gerecycled toiletpapier aangelegd.

Uit het afvalwater uit de rioolwaterzuiveringsinstallaties van het Friese waterschap werd een product ontwikkeld van gewonnen papiervezels. Hiervan kan asfalt worden gemaakt. Het is volgens de organisatie een duurzaam alternatief voor het standaard asfalt en bruikbaar in de gehele wegenbouw. Het bestuur van het project hoopt dit uit te rollen over de rest van ons land. (bron: Oneworld.nl)

pb_16_29_wereldprimeur_fietspad_van_gebruikt_toiletpapier_bij_leeuwarden_2

Schoonmaken

Het toilet schoonmaken kan ook een stuk duurzamer dan met de welbekende WC-eend. Een schepje baking soda en natuurazijn doen wonderen. En voor wie er toch een lekker luchtje bij wil, biedt Ecover uitstekende alternatieven. Ecover streeft ernaar het productieproces zo duurzaam mogelijk in te richten en bant alle onnodige chemicaliën uit. Daarnaast zijn de meeste producten plantaardig, maar niet allemaal dus check de ingrediënten altijd even!

Ecover.jpg

Menstrueren

De gemiddelde vrouw gebruikt in haar leven aardig wat tampons/maandverband. Niet alleen kun je je afvragen of je de chemische ingrediënten die daarin verwerkt zijn wel in je lijf wil stoppen, maar ook voor Moeder Aarde zou het fijn zijn als we dit noodzakelijke kwaad iets groener aanpakken.

Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van biologische tampons/maandverband. Deze zijn gemaakt van biologische katoen en bevatten geen twijfelachtige stoffen. Bovendien zijn de tampons van Natracare verpakt in afbreekbaar plastic en zijn ze gewoon bij de Ekoplaza op de hoek te koop.

De menstruatiecup is nog een stap duurzamer. Zelf heb ik het na een poos worstelen en doorlekken opgegeven. Het is het proberen waard want veel vrouwen zijn wel laaiend enthousiast en willen nooit meer iets anders.

Advertenties

3 gedachtes over “Op de pot..

  1. Ik ben inderdaad laaiend enthousiast over de menstruatiecup! In het begin lekte ik ook door, omdat hij niet goed zat, maar inmiddels blijft het gewoon netjes droog. Wasbaar maandverband is trouwens een goede duurzame optie 🙂

    Liked by 1 persoon

  2. Ik heb jaren in Afrika gewoond en gebruikte daar zelfgemaakt katoenen maandverband. Mijn moeder, geboren ver voor de uitvinding van weggooimaandverband, had me uitgelegd hoe. Ik gebruikte uiteraard ook katoenen luiers. Eigenlijk was dat allemaal helemaal geen probleem. T is maar net waar je jezelf aan went.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s