Schoon, schoner, schoonst

Wij zijn de afgelopen maanden druk aan het opruimen geweest. En nu is het schoon, schoner, schoonst. En nee, dat gaat niet over ons huis.

Een aantal maanden geleden hebben we een flinke omslag in ons eetpatroon gemaakt. We waren ons altijd al wel bewust van wat er in ons lijf ging, maar er was evengoed nog wel wat winst te behalen. De slowjuicer is daarbij onmisbaar geweest en is absoluut onze beste aankoop ooit geweest. Naast Toos en Luuk dan.

Veel mensen denken als het om voeding gaat in eerste instantie aan: Is het lekker? En laten we niet lullig doen: Wij zijn behoorlijke lekkerbekken. Van een chocoladetaart kan ik gewoon echt heel blij worden. En zet voor Mik een bak guacamole neer en ze is gegarandeerd vrolijk. Maar al een poos realiseren we ons dat we met die instelling wel erg ver losgezongen zijn geraakt van onze natuur. Want eten doe je niet voor je smaak, maar om je lichaam te voeden met alles wat het nodig heeft om gezond te blijven. Die mindset sluipt er langzaam maar zeker steeds verder in bij ons. En dat maakt dat we inmiddels heel anders koken en eten.

Na het zien van de documentaire Fat, Sick & Nearly dead was ik om. De maker (een niet al te gezonde vent met behoorlijk overgewicht) gaat 60 dagen alleen maar op sap leven en dat verandert zijn leven. Nu leek dat ons wat drastisch, maar naast de smoothie die we ’s morgens altijd al dronken, besloten we onze lunch te vervangen door een groentesap. En dat beviel ont-zet-tend goed. Als mensen roepen dat ze zoveel energie van de een of andere maatregel hebben gekregen, ben ik altijd wat sceptisch, maar ik kan oprecht zeggen dat ons energieniveau al snel enorm steeg. Doordat we het sap over de dag verdelen, blijft ons bloedsuiker bovendien lekker stabiel. Voorheen begon ik tegen vijven vaak te trillen en me naar te voelen, hoe goed ik ook had geluncht. Dat is helemaal weg en mijn hongergevoel daarmee ook. Bovendien is Mik inmiddels 14 kilo kwijt en haar gewicht blijft dalen.

Maar nu vinden we het tijd voor de volgende stap. Natuurlijk is het heerlijk om elke dag zo’n enorme berg groente je lijf in te kieperen, maar bij het avondeten en later op de avond aten we soms toch nog dingen die volgens ons gezonder kunnen. Niet dat het heel ongezond was hoor, maar iedere dag een bakje nootjes, is misschien toch wat veel van het goede. En bakken in olie willen we ook minder doen. Daarom hebben we besloten om tot Miks verjaardag (30 april) superclean te eten. Dus geen zout meer over het avondeten, geen gebakken burgertje en ’s avonds dippen we de snackgroente niet meer in de hummus. En om dat feest goed af te trappen, gaan we minstens drie dagen wel echt alleen maar op sappen en smoothies proberen te functioneren. Gewoon om te zien hoe dat gaat en om even een soort reset te hebben. En de komende tijd zullen we ons ook extra verdiepen in de juiste verhoudingen om ervoor te zorgen dat we echt alles binnenkrijgen. Dat is toch een heerlijk begin van het nieuwe jaar? Proost!

15841687_1757588057899077_727103438_n.jpg

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s