Waarom ik tegen acceptatie van homoseksualiteit ben

Ik ga het gewoon maar eens zeggen: ik ben tegen acceptatie van homoseksualiteit. Dat klinkt misschien wat raar uit de mond van iemand als ik. Ik ben namelijk nooit erg enthousiast geworden van de mogelijkheden die een blote piemel biedt. Ik heb ze ook liever niet te dicht in mijn buurt. Zelf heb ik er ook geen, en het mens waarmee ik getrouwd ben ook niet. Ik ben homoseksueel.

En toch kan ik kort zijn als je me vraagt of ik vind dat er gewerkt moet worden aan de acceptatie van homoseksualiteit: alsjeblieft niet.

Sterker nog: ik vind het van de zotte dat we überhaupt over acceptatie spreken in deze context.

Als kind ben ik er heel lang van overtuigd geweest dat ik de allerberoemdste zangeres van de wereld zou worden. Inmiddels heb ik geaccepteerd dat Beyoncé me voor is geweest en die titel mag voeren. Ik heb geaccepteerd dat ik me soms wat ongemakkelijk voel in sociale situaties en ik heb geaccepteerd dat de rechterkant van mijn bovenlip raar omhoogkomt als ik met mijn armen naar achteren zwaai. Het zijn dingen waar ik me bij heb neergelegd, omdat ze nu eenmaal zijn wat ze zijn.

Het is slecht gesteld met de tolerantie in ons land, heb ik gehoord. Die uitspraak jaagt me angst aan. Want nog sterker dan het woord ‘acceptatie’ vertegenwoordigt ‘tolerantie’ het aanvaarden van zaken waar we binnen onze fatsoensnormen geen verandering in kunnen brengen. Al zagen we ze liever anders.

In de taal die we dagelijks bezigen ligt een hoop homofobie verscholen. Natuurlijk kunnen we dan heel hard roepen dat we het niet zo bedoelen. Maar de woorden die we aaneenrijgen zeggen wel degelijk iets over de normen die we vaak ongemerkt stellen.

Zo hoorde ik laatst iemand een ander beschrijven. Hij merkte daarbij op dat de persoon waar hij over sprak gewoon hetero was. En misschien bedoel je er niets verkeerds mee wanneer je een vriend voor homo uitmaakt, of dat iets gay is, maar realiseer je wel dat je daarmee niet alleen de norm stelt dat homo zijn iets is dat je eigenlijk niet zou moeten willen, maar ook dat niet-mannelijke kwaliteiten beschimpenswaardig zijn. Je zou kunnen betogen dat je daarmee de vrouw ook nog eens even fijntjes onder de man plaatst. En dat allemaal door dat ene vierletterige woordje met een bepaalde intentie in te zetten.

Misschien ben je het helemaal met me eens en vind je dat we homo’s ‘gewoon normaal’ moeten behandelen. Maar ook daar ben ik het niet mee eens. Ik wil namelijk helemaal niet dat je achter me staat. Ik had daar namelijk bar weinig aan toen ik bespuugd en uitgescholden werd. En ook de man die aan zijn piemel begon te trekken terwijl hij ons bleef toeschreeuwen dat wíj ziek, gek en vies waren, liet zich daar niet van weerhouden doordat jij achter me stond. Veel liever had ik dat je vóór me ging staan. Aan een normale behandeling hebben we helemaal niets; ik wil dat je voor ons in de bres springt.

Misschien vraag je je af wat ik dan precies verwacht dat je doet. Ten eerste wil ik dat je je realiseert dat je geen idee hebt van de discriminatie waarmee homoseksuelen dagelijks te maken hebben. Daarnaast zou ik het fijn vinden als je je mond opendoet en je moeder erop aanspreekt als ze opmerkt dat een bepaalde televisiepersoonlijkheid wel een beetje te gay is. Ik wil dat je actief uitdraagt dat homoseksualiteit binnen je normen valt. Want zolang allies alleen rond Pride tevoorschijn komen om op ons te proosten, en alle homofoben hun mening om de haverklap online gooien, verschuift de norm steeds iets verder een kant op waar het legitiem is om homoseksuelen te verketteren.

Zolang ik een tekst als deze kan schrijven zonder dat iemand – waar ook ter wereld – zich erin herkent, wil ik dat je je laat horen als je collega grappig denkt te zijn door je homo te noemen. Ik wil dat je er niet alleen met Pride bent, maar ook als we demonstreren tegen het onrecht in Tsjetsjenië. En ik wil dat je net zo boos bent als ik dat dat in 2017 godverdomme nog nodig is.

Overal waar ik het over homoseksualiteit heb, kun je het hele regenboogspectrum lezen, maar dat schrijft wat minder lekker ;).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s